hogere burgerschool


hogere burgerschool 1.0

(onderwijs en opvoeding; verouderend)

school voor voortgezet middelbaar onderwijs waar gedurende drie of vijf jaar vooral wiskunde, exacte vakken en moderne talen werden onderwezen, maar geen klassieke talen
De hogere burgerschool werd ingesteld door Thorbecke in 1863 en door de Mammoetwet in 1968 vervangen door de havo en het vwo.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hogere burgerschool…

is een burgerschool; is een school

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een school voor middelbaar onderwijs
  • [Belanghebbende of begunstigde] was bestemd voor leerlingen die geen wetenschappelijke opleiding ambieerden, maar wel een brede algemene ontwikkeling en maatschappelijk nuttige kennis
  • [Onderscheid of tegenstelling] is een school waar, in tegenstelling tot op het gymnasium, geen klassieke talen worden onderwezen

    Algemene voorbeelden


    Ja, ze heeft alleen maar mulo, ze is niet eens op de hogere burgerschool geweest en daarbij is ze maar gewoon de dochter van een molenaar uit Zeeland.

    De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

    HBS is opgericht in 1893, nadat Hagenaar Jan Dijkman een bruine leren bal voor zijn vijftiende verjaardag had gekregen. Met zijn vrienden van de hogereburgerschool gaat hij ermee voetballen op het Malieveld; de HBS'ers, worden ze genoemd. Op 7 oktober worden ze een vereniging. Vijf jaar later bedenken de inmiddels oud-scholieren de naam 'Houdt Braef Stant'.

    NRC Handelsblad,

    "Het 'Nederlandsch Lyceum' was in 1909 het eerste lyceum van Nederland. De hogereburgerschool (hbs) bestond al, evenals het gymnasium. Het lyceum werd een nieuwe schoolvorm waarin de twee schooltypes naast elkaar konden bestaan. Pas in het tweede jaar werd bekeken of een leerling een gymnasiast of meer een hbs-er was.

    Algemeen Dagblad,

    Alhoewel de teken- en industriescholen voortkwamen uit het particuliere initiatief, werden zij halverwege de negentiende eeuw geformaliseerd in de wet op het middelbaar onderwijs. Op die manier ontstonden de hogere burgerscholen met driejarige cursus, de burgerdagscholen en de burgeravondscholen.

    http://www.pedagogiek-online.nl/publish/articles/000072/article_content.htm,

    Door het ontstaan van de hogere burgerschool (hbs) verscheen aardrijkskunde nadrukkelijker als vak op het leerplan.

    Reformatorisch Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding